Så här minskar du ditt matsvinn

Den 30 april är det ”Stop food waste day”, dagen för att stoppa matsvinn.

Dagen för att stoppa matsvinn uppmärksammar klimatavtrycket som matsvinnet orsakar och kampen för att minska mängden globalt. Enligt Livsmedelsverket står matsvinn för åtta till tio procent av växthusgasutsläppen i världen. Därför är det viktigt att lära sig hur man på bästa sätt kan utnyttja sina matrester och tänka klimatsmart.

Här är 10 tips från Smockas redaktion på hur du kan minska ditt matsvinn:

1. Planering är A och O

Att planera dina måltider och inköp är en av de viktigaste sakerna för att förebygga matsvinn. Kolla också igenom kylskåpet och skafferiet innan du handlar för att se vad du redan har. När du planerar noggrant minskar du risken för impulsköp och andra onödiga köp. 

2. Handla bara det du äter

Det här kanske känns som en självklarhet, men en påminnelse kan ändå behövas. Ta en extra funderare ibland. Kommer jag verkligen äta upp det här? 

3. Frysen är din bästa vän

Du kan frysa ner mer än du tror. Till exempel mjölk, grädde, frukt och bröd med korta utgångsdatum går utmärkt att frysa.

4. Skåprensning

Ta an utmaningen att skapa en måltid av det du har hemma. Det finns oftast mer än du tror hemma i skåpen. Låt kreativiteten flöda och se vart ingredienserna tar dig. 

5. Testa svinnsmarta recept

Det finns många bra recept på nätet med fokus på att minska matsvinn. Kika runt och låt dig inspireras. Du hittar massor av recept på exempelvis stopfoodwasteday.com.

6. Utgångsdatum är riktlinjer

När en produkt nått sitt utgångsdatum så innebär det inte att den magiskt blivit oätbar. Lukta, titta och smaka innan du slänger mat. I många fall går maten att använda även om utgångsdatumet har passerat.

7. Håll koll på ditt kylskåp

När kylskåpet fylls så är det lätt att missa vad man egentligen har. Ha därför ordning och reda och försök äta upp det du har innan du fyller på med nytt.

8. Utnyttja trötta matvaror

En brun banan kan användas till bananbröd. En mosig persika kan användas till smoothie. Mjuka morötter kan läggas i ugnen och bli ugnsrotsaker. Släng alltså inte direkt utan fundera på om du kan använda det till något annat.

9. Använd matsvinnstjänster

Är du sugen på hämtmat? Många restauranger säljer överbliven mat som ännu går bra att äta till ett rabatterat pris. Så här sparar du en slant samtidigt som du hjälper att minska på matsvinnet.

10. Gör en klimatsmart middag tillsammans med dina vänner

Samla dina vänner och planera en middag där alla tar med sig något hemifrån. Lite planering och kreativitet behövs men det blir en rolig och klimatvänlig utmaning.