Under en längre tid har priset på chokladen varit på tapeten. För samma pris får man nu mindre produkt. I och med de höga priset och efterfrågan på kakao blir företagen tvungna att krympa sina produkter. Andra faktorer som påverkar priset är de höjda energikostnaderna och affärernas egna prissättning.
Företag som Fazer och Marabou har blivit tvungna att se över sina produkttyper och förpackningsstorlekar. Marabou ska bland annat minska sina chokladplattor med sju bitar i slutet av maj. Även andra chokladprodukter kommer att påverkas av detta. Fazer har minskat vissa askar med chokladkonfekter från 270 till 250 gram. Trots de höjda priserna meddelar Fazer att de inte har som avsikt att försämra kvaliteten på chokladprodukterna.
I och med bristen på kakao blir tillverkarna tvungna att komma på andra lösningar. Inom Fazer har man prövat på att tillverka chokladliknande produkter av råg. De har även ett forskningsprojekt som studerar hur man kan odla kakao i en bioreaktor.
Källa: HBL