Butikshyllorna tomma på köttfärs

Butikerna har haft brist på köttfärs i flera månader. Bristen på köttfärs berör hela Europa.

Butikerna har haft brist på köttfärs i flera månader. Bristen på köttfärs berör hela Europa.

Många butikshyllor står tomma där de vanligtvis är fyllda med köttfärspaket. Specifikt har det varit brist på nötfärs. Det var förväntat att det skulle bli brist på kött, säger Juho Kyntäjä, sakkunnig från Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, till Helsingin Sanomat.

Problemet är mångsidigt. Förutom situationen globalt, har även den inhemska köttproduktionen minskat. En stor del av kött produceras på mjölkgårdar. I och med att kor i dag avlas för att producera mer mjölk än tidigare, behöver gårdarna färre djur och därmed produceras mindre kött.

Kyntäjä säger till Helsingin Sanomat att antalet kött- och mjölkgårdar i Finland har minskat. Han säger att Finland inte har varit självförsörjande på nötkött på 20 år, men att priserna hållits lägre än i resten av Europa. Att ersätta inhemsk nötfärs med europeisk skulle innebära att priset blir högre, säger Kyntäjä.

De kan ta tid innan situationen blir bättre. Oavsett om flera kalvar skulle födas, skulle de första kalvarna växa till rätt ålder för att slaktas först år 2027. Dessutom har antalet kalvar minskat i hela Europa. Samtidigt är efterfrågan i Mellanöstern och Nordafrika stor.

I K-Citymarket Easton har man börjat mala kött själv när produkten annars tagit slut. Köpman Mika Timonen säger i en intervju med Iltalehti att det är butikens uppgift är att hålla produkten tillgänglig för kunderna.

Källa: Helsingin Sanomat och Iltalehti